Konferencja „Jedno zdrowie w praktyce EFSA – interdyscyplinarne spojrzenie na bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne i środowisko”
W dniu 8 grudnia br. w siedzibie Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Warszawie odbyła się konferencja pt. „Jedno zdrowie w praktyce EFSA – interdyscyplinarne spojrzenie na bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne i środowisko”, zorganizowana przez Polski Punkt Koordynacyjny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zlokalizowany w GIS.
W konferencji, poza przedstawicielami Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, uczestniczyli przedstawiciele instytucji kontrolnych i naukowych – Główny Lekarz Weterynarii, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przedstawiciele Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego oraz Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego. Nasz Instytut reprezentował prof. Mirosław Polak, zastępca dyrektora ds. naukowych oraz prof. Artur Rzeżutka z Działu Badań Mikrobiologicznych Żywności i Pasz. Przedstawiono zaangażowanie PIWet-PIB w działalność naukową w ramach podejścia „Jedno zdrowie” oraz jeden z projektów realizowanych dzięki wsparciu EFSA pt.: „OH4 surveillance – Ustanowienie skoordynowanego nadzoru w ramach podejścia Jedno Zdrowie” w kontekście zagrożeń ze strony wybranych patogenów transgranicznych (wirusa kleszczowego zapalenia mózgu, wirusa grypy świń typu A, wirusa zapalenia wątroby typu E, wirusa gorączki doliny Rift oraz tasiemca bąblowcowego z rodzaju Echinococcus).
Konferencja pozwoliła zapoznać się z działaniami podejmowanymi przez poszczególne instytucje w obszarze inicjatywy „Jedno Zdrowie”. Sieciowanie partnerów ma kluczowe znaczenie dla rozwijania współpracy w przyszłości.

