Kierownik: prof. dr hab. Jacek Osek
mail: josek@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3182

Z-ca Kierownika: prof. dr hab. Kinga Wieczorek
mail: kinga.wieczorek@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3409

Sekretariat
mail: aneta.pijanowska@piwet.pulawy.pl
telefon: 81 889 3084

Profil badawczy Działu:
Badania z zakresu higieny i sanitarno-weterynaryjnej oceny żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym mleka surowego. Opracowywanie nowych metod i wytycznych laboratoryjnej kontroli żywności. Badania z zakresu mikrobiologii i technologii mleka poddanego obróbce cieplnej i produktów mlecznych. Badania pozostałości substancji przeciwbakteryjnych w mleku i produktach mlecznych oraz w tkankach zwierzęcych, jajach, miodzie, wodzie do pojenia zwierząt oraz paszach. Oznaczania histaminy w rybach i produktach rybnych, amin biogennych w żywności, biotoksyn morskich w małżach oraz chemii podstawowej, min. oznaczanie azotu i fosforu w żywności. Wykrywanie obecności organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) w paszach, ocena wpływu GMO na zdrowie zwierząt i bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego, ocena zakresu stosowania GMO w paszach w Polsce oraz analiza rynku pasz w aspekcie źródeł i sposobów wykorzystania surowców paszowych z GMO. Opracowanie i wprowadzanie do praktyki laboratoryjnej molekularnych i genomicznych metod wykrywania wirusowych czynników zakaźnych przenoszonych przez żywność. Identyfikacja zoonotycznych czynników wirusowych w rezerwuarze zwierzęcymi środowisku fermy ze szczególnym uwzględnieniem badań nad epidemiologią zakażeń zwierząt gospodarskich powodowanych przez wirus zapalenia wątroby typu E. Wykrywanie wirusów w żywności i analiza łańcucha produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego. Charakterystyka genetyczna wybranych wirusowych czynników zakaźnych zanieczyszczających żywność. Wykrywanie i identyfikacja gatunkowa przetworzonego białka zwierzęcego w paszach. Oznaczanie masy cząsteczkowej hydrolizatów białkowych. Doskonalenie i wprowadzanie do diagnostyki laboratoryjnej metod identyfikacji gatunkowości mięsa i przetworów mięsnych, surowych ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) oraz  produktów wegańskich. Opracowywanie, doskonalenie i wprowadzanie do praktyki laboratoryjnej metod badania substancji przeciwbakteryjnych w żywności, paszach i wodzie. Badania nad opornością przeciwdrobnoustrojową bakterii Enterococcus spp., Staphylococcus spp. i Campylobacter spp.

Zespoły badawcze