
Kierownik: prof. dr hab. Jacek Osek
mail: josek@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3182
Z-ca Kierownika: prof. dr hab. Kinga Wieczorek
mail: kinga.wieczorek@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3409
Sekretariat
mail: aneta.pijanowska@piwet.pulawy.pl
telefon: 81 889 3084
Profil badawczy Działu:
Badania z zakresu higieny i sanitarno-weterynaryjnej oceny żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym mleka surowego. Opracowywanie nowych metod i wytycznych laboratoryjnej kontroli żywności. Badania z zakresu mikrobiologii i technologii mleka poddanego obróbce cieplnej i produktów mlecznych. Badania pozostałości substancji przeciwbakteryjnych w mleku i produktach mlecznych oraz w tkankach zwierzęcych, jajach, miodzie, wodzie do pojenia zwierząt oraz paszach. Oznaczania histaminy w rybach i produktach rybnych, amin biogennych w żywności, biotoksyn morskich w małżach oraz chemii podstawowej, min. oznaczanie azotu i fosforu w żywności. Wykrywanie obecności organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) w paszach, ocena wpływu GMO na zdrowie zwierząt i bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego, ocena zakresu stosowania GMO w paszach w Polsce oraz analiza rynku pasz w aspekcie źródeł i sposobów wykorzystania surowców paszowych z GMO. Opracowanie i wprowadzanie do praktyki laboratoryjnej molekularnych i genomicznych metod wykrywania wirusowych czynników zakaźnych przenoszonych przez żywność. Identyfikacja zoonotycznych czynników wirusowych w rezerwuarze zwierzęcymi środowisku fermy ze szczególnym uwzględnieniem badań nad epidemiologią zakażeń zwierząt gospodarskich powodowanych przez wirus zapalenia wątroby typu E. Wykrywanie wirusów w żywności i analiza łańcucha produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego. Charakterystyka genetyczna wybranych wirusowych czynników zakaźnych zanieczyszczających żywność. Wykrywanie i identyfikacja gatunkowa przetworzonego białka zwierzęcego w paszach. Oznaczanie masy cząsteczkowej hydrolizatów białkowych. Doskonalenie i wprowadzanie do diagnostyki laboratoryjnej metod identyfikacji gatunkowości mięsa i przetworów mięsnych, surowych ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) oraz produktów wegańskich. Opracowywanie, doskonalenie i wprowadzanie do praktyki laboratoryjnej metod badania substancji przeciwbakteryjnych w żywności, paszach i wodzie. Badania nad opornością przeciwdrobnoustrojową bakterii Enterococcus spp., Staphylococcus spp. i Campylobacter spp.
Zespoły badawcze
Mikrobiologia żywności i pasz
Lider: prof. dr hab. Kinga Wieczorek
mail: kinga.wieczorek@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3409
Profil badawczy zespołu:
Badania z zakresu higieny i sanitarno-weterynaryjnej oceny żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym mleka surowego. Badania z zakresu mikrobiologii i technologii mleka poddanego obróbce cieplnej i produktów mlecznych. Badania w kierunku obecność w żywności Campylobacter spp., Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli w tym werocytotoksycznych E. coli, gronkowców koagulazododatnich w tym Staphylococcus aureus i enterotoksyn gronkowcowych, oznaczanie liczby bakterii tlenowych i bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Badania nad opornością przeciwdrobnoustrojową bakterii Enterococcus spp., Staphylococcus spp. i Campylobacter spp.
Pozostałości substancji przeciwbakteryjnych, pasze lecznicze
Lider: dr Monika Przeniosło-Siwczyńska
mail: monip@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3081
Profil badawczy zespołu:
Prace badawczo-rozwojowe w zakresie wykrywania substancji przeciwbakteryjnych w żywności, paszach i wodzie. Kluczowe obszary działalności badawczej obejmują: opracowywanie, doskonalenie i wprowadzanie do praktyki laboratoryjnej metod badania substancji przeciwbakteryjnych w żywności, paszach i wodzie, jak również badania nad opornością bakterii Enterococcus spp.
Organizmy genetycznie zmodyfikowane
Lider: dr inż. Zbigniew Sieradzki
mail: zbigniew.sieradzki@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3080
Profil badawczy zespołu:
Główne zadania i obszary działalności badawczej obejmują: badania nad stosowaniem pasz genetycznie zmodyfikowanych w Polsce, badania nad metodami analiz GMO z zastosowaniem techniki real-time PCR, badania nad wpływem pasz GMO na zdrowie i dobrostan zwierząt oraz bezpieczeństwo żywności zwierzęcego pochodzenia. Zespół do spraw pasz genetycznie zmodyfikowanych pełni ponadto kluczową rolę w systemie kontroli pasz GMO w Polsce. Jest Krajowym Laboratorium Referencyjnym do spraw pasz genetycznie zmodyfikowanych zawierających rzepak, bawełnę i mikroorganizmy. Działalność zespołu ma swoje odzwierciedlenie w zapewnieniu bezpieczeństwa pasz i ochrony konsumentów poprzez prowadzenie specjalistycznych badań GMO, dostarczanie wiedzy eksperckiej z tego zakresu, współpracę z organami kontrolnymi i inne działania mające na celu monitorowanie i kontrolowanie obecności GMO w paszach.
Aminy biogenne i biotoksyny
Lider: mgr Marzena Pawul-Gruba
mail: marzena.pawul@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3302
Profil badawczy zespołu:
Badania dotyczące wykrywania i oznaczania histaminy w rybach i produktach rybnych, amin biogennych w żywności dojrzewającej oraz biotoksyn morskich w małżach blaszkoskrzelnych.
Białko zwierzęce
Lider: dr Anna Weiner
mail: aweiner@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3293
Profil badawczy zespołu:
Zespół prowadzi prace badawczo-rozwojowe w zakresie identyfikacji komponentów pochodzenia zwierzęcego w paszach i żywności. Kluczowe obszary działalności obejmują: wykrywanie i identyfikacje gatunkową białka zwierzęcego w paszach (PAP) z zastosowaniem metod mikroskopowej oraz molekularnych (PCR, real-time PCR), oznaczanie masy cząsteczkowej hydrolizatów białkowych z wykorzystaniem techniki SDS-PAGE, doskonalenie metod diagnostycznych do identyfikacji gatunkowości mięsa, przetworów mięsnych, ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) oraz produktów wegańskich z wykorzystaniem metod molekularnych (PCR, real-time PCR) oraz elektroforetycznej (IEF).
Wirusologia żywności
Lider: prof. dr hab. Artur Rzeżutka
mail: arzez@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3036
Profil badawczy zespołu:
Opracowanie i wprowadzanie do praktyki laboratoryjnej metod wykrywania wirusów (wirus zapalenia wątroby typu A i E, norowirusy) przenoszonych przez żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Monitoring żywności pochodzenia zwierzęcego oraz łańcucha jej produkcji w kierunku obecności zanieczyszczeń wirusowych. Badania nad rozpoznawaniem i epidemiologią zoonoz wirusowych związanych z żywnością, a w szczególności zakażeń powodowanych przez wirus zapalenia wątroby typu E u zwierząt gospodarskich i wolnożyjących. Charakterystyka genetyczna wybranych wirusowych czynników zakaźnych zanieczyszczających żywność. Badania nad epidemiologią kryptosporydiozy u zwierząt.