Kierownik projektu: dr hab. Ewa Bilska-Zając

Środki finansowe: 418 000,00 zł 

Opis projektu: Proponowany projekt dotyczy zorganizowania międzynarodowej konferencji naukowej pt. „Current parasitological hazards in food”. Wnioskodawcą, a zarazem Organizatorem wydarzenia, będzie Zakład Parazytologii i Chorób Inwazyjnych, Państwowego Instytutu Weterynarii – Państwowego Instytutu Badawczego (PIWet-PIB) w Puławach. Zaplanowana Konferencja, tak jak poprzednie, będzie miała zasięg międzynarodowy. Do wygłoszenia wykładów na wydarzeniu planowane jest zaproszenie naukowców z jednostek zagranicznych m.in. z United States Department of Agriculture (USDA), Istituto Superiore di Sanita (EURL), University of Pisa, University of Torino, German Federal Institute for Risk Assessment, University of Belgrade oraz z innych ośrodków zagranicznych i krajowych. Planowana siódma międzynarodowa konferencja parazytologiczna „Current parasitological hazards in food” ma na celu upowszechnienie najnowszych wyników badań naukowych z zakresu zagrożeń parazytologicznych związanych z żywnością. W tym szerokim zakresie tematycznym planowane są wykłady omawiające zagadnienia związane m.in. z diagnostyką zoonoz pasożytniczych, epidemiologią pasożytów odpowiedzialnych za wywoływanie zoonoz, wpływem zmian klimatycznych na rozprzestrzenienie geograficzne poszczególnych pasożytów, dochodzeniami epidemiologicznymi, jak również schematami eliminowania pasożytów z łańcucha żywnościowego oraz aktualnymi możliwościami leczenia parazytoz. Program konferencji będzie składał się z paneli wykładowych podzielonych na sesje tematyczne, paneli dyskusyjnych oraz sesji plakatowej. Wstępny program ramowy obejmuje trzy dni konferencyjne. Organizator przewiduje w programie 8-12 wykładów prezentowanych przez prelegentów zagranicznych, około 12 referatów naukowców krajowych oraz około 20 doniesień plakatowych. Program będzie wzbogacony w warsztaty naukowe, podczas których prezentowane będą najnowsze osiągnięcia techniczne w dziedzinie diagnostyki laboratoryjnej inwazji pasożytniczych m.in. wykorzystanie sztucznej inteligencji (AI) w mikroskopowej ocenie preparatów, zaprezentowanie multimedialnego panelu do realizacji badań biegłości z zakresu włośnicy czy opracowanej wspólnie z USA molekularnej technologii Trich-tracker do przeprowadzania dochodzeń epidemiologicznych. Sesje wykładowe będą realizowane z użyciem nowoczesnych środków technicznych audio-wizualnych. Ze względu na międzynarodowy charakter konferencji, przewidziane jest tłumaczenie symultaniczne wykładów z języka angielskiego na język polski (i na odwrót Głównym zadaniem konferencji „Current parasitological hazards in food” jest transfer nowatorskich osiągnięć i wiedzy parazytologicznej szerokiemu audytorium osób zainteresowanych proponowaną tematyką z Polski jak i z zagranicy. Międzynarodowy zasięg konferencji zapewnia szeroką skalę oddziaływania proponowanego projektu na poziom poszerzenia stanu wiedzy naukowej. Planowanymi efektami konferencji będzie uaktualnienie wiedzy parazytologicznej, wymiana poglądów, doświadczeń oraz zapoznanie się z możliwością zastosowania nowych rozwiązań w zakresie badań parazytologicznych i bezpieczeństwa żywności. Kolejnym planowanym efektem będzie nawiązanie współpracy z naukowcami z innych ośrodków badawczych, co w przyszłości dostarczy możliwości wygenerowania nowych wyników badań oraz uzyskania projektów międzynarodowych. Ponadto planowane jest utworzenie międzynarodowej grupy roboczej naukowców, którzy stworzą bank danych genetycznych dotyczących pasożytów o potencjale zoonotycznym, będący bazą do prowadzenia interdyscyplinarnych badań naukowych oraz – co jest szczególnie ważne dla praktyków – podstawą do prowadzenia dochodzeń epidemiologicznych.