
Wzmocnienie potencjału Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w zakresie komercjalizacji badań w obszarze bezpieczeństwa żywności, pasz i środowiska dla podmiotów gospodarczych 01.04.2025– 31.12.2026
Numer projektu: FELU.01.01-IZ.00-0006/24-001
Kierownik projektu: dr Małgorzata Warenik-Bany
Nazwa działania i priorytetu: Działanie 1.1 Regionalna infrastruktura badawczo-rozwojowa (typ projektu 1, 2), Priorytet I Badania naukowe i innowacje programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027
Okres realizacji: 01.04.2025– 31.12.2026
Wartość projektu (całkowity koszt projektu): 10 809 790,00 PLN
Wysokość wkładu Funduszy Europejskich: 7 470 180,08 PLN
Zadania, działania, które będą realizowane w projekcie: W ramach projektu planowany jest zakup infrastruktury badawczej, niezbędnej do opracowania rozwiązań analitycznych i diagnostycznych w zakresie badań mikrobiologicznych, wirusologicznych i chemicznych wykorzystywanych do kontroli bezpieczeństwa surowców roślinnych, materiałów paszowych, pasz, żywności i środowiska. Zadanie to będzie realizowane poprzez:
- Zakup specjalistycznej infrastruktury badawczej:
– Systemu przyspieszonej ekstrakcji rozpuszczalnikami
– Wyparek laboratoryjnych
– Systemu automatycznego przygotowania próbek do analizy instrumentalnej
– Koncentratora blokowego
– Zautomatyzowanego system do przygotowywania próbek
– Aparatury do automatycznej ekstrakcji DNA
– Wyposażenia do przygotowywania próbek pasz (młynek kriogenizny)
– Chromatografu cieczowego połączonego z wysokorozdzielczym spektrometrem mas czasu przelotu (LC-HRMS, QToF)
– Wieloparametrowego aparatu do jednoczesnego wykrywania wielu grup antybiotyków i innych substancji przeciwbakteryjnych w żywności zwierzęcego pochodzenia opraty o technologię biochip chemiluminescencji imunologicznej
– Wieloparametrowego aparatu do wykrywania pozostałości substancji przeciwbakteryjnych w żywności zwierzęcego pochodzenia oparty o metodę immunoenzymatyczną, zapewniając identyfikację grup antybiotyków w pojedynczej analizie
– Aparatu do real-time PCR (3 szt.)
– Wirówki
– Sekwenatora
– Komory laminarnej
– Chłodziarek/zamrażarek - Zakup usług szkoleniowych
- Promocji projektu i zarządzania projektem
Cele projektu:
Cel główny: Wdrożenie innowacyjnych metod analitycznych i testów diagnostycznych do celów kontroli bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego.
Cele szczegółowe:
– Opracowanie i wdrożenie metod badawczych w odpowiedzi na wyzwania związane z produkcją bezpiecznej żywności o wysokich walorach jakościowych uwzględniając również kwestie środowiskowe i możliwości wykorzystania surowców oraz odpadów rolnych na cele nieżywnościowe.
– Wzrost produktywności polskiej gospodarki, opartej na wzroście znaczenia badań i innowacji w strukturze gospodarczej kraju i wykorzystanie zaawansowanych technologii usług dla podmiotów gospodarczych w obszarze o strategicznym znaczeniu dla regionu.
Efekty, rezultaty projektu: Realizacja wnioskowanego projektu przyczyni się do skuteczniejszego rozpoznania zagrożeń chemicznych, mikrobiologicznych i wirusologicznych, wpływających na bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego i minimalizacji negatywnego oddziaływania tych zagrożeń na zdrowie publiczne oraz wsparcie dla podmiotów gospodarczych poszukujących ośrodków naukowych, które będą w stanie sprostać ich oczekiwaniom i w szybkim tempie zareagować na potrzeby rynku związane ze zgłaszanymi obszarami badawczymi z sektora produkcji rolnej i przetwórstwa rolno-spożywczego.
Grupy docelowe:
Interesariusze główni: PIWet-PIB oraz klienci PIWet-PIB zlecający wykonanie badań i realizujący wspólne projekty.