Kierownik: dr Magdalena Wasiak
mail: magdalena.wasiak@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3128

Z-ca Kierownika: dr hab. Małgorzata Olejnik
mail: malgorzata.olejnik@piwet.pulawy.pl
tel: 692 996 254

Sekretariat
mail: monika.karwatowicz@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3238

Zespoły badawcze

Zespół Anatomii Patologicznej
Lider: dr Anna Kycko
mail: anna.kycko@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3083
Profil badawczy zespołu:
– Zespół Anatomii Patologicznej w ramach Krajowych Laboratoriów Referencyjnych odpowiada za realizację badań w kierunku 3 jednostek chorobowych: przenośna gąbczasta encefalopatia bydła, trzęsawka owiec i kóz, gruczolakowatość płuc owiec i kóz
– badania nad charakterystyką zmian histopatologicznych i immunohistochemicznych chorób wirusowych i bakteryjnych. Badania nad rozpoznawaniem i patogenezą chorób nowotworowych o etiologii wirusowej
– badanie właściwości immunogennych wybranych peptydów pochodzenia wirusowego
– obrazowanie morfologii tkanek pochodzenia zwierzęcego oraz zmian wywołanych przez bakterie i grzyby metodą skaningowej mikroskopii elektronowej

Zespół Analiz Omicznych
Lider: mgr Aleksandra Giza
mail: aleksandra.giza@piwet.pulawy.pl
Tel: 81 889 3427
Profil badawczy zespołu:
– sekwencjonowanie całego genomu (ang. Whole Genome Sequencing, WGS)
– metagenomika bezpośrednia i celowana, w tym metataksonomika; analiza bioinformatyczna wyników sekwencjonowania wysokoprzepustowego dla celów epidemiologicznych i naukowych
– badanie ekspresji genów techniką mikromacierzy
– identyfikacja drobnoustrojów techniką spektrometrii masproteomika
– obrazowanie tkanek techniką spektrometrii mas.

Zespół Epidemiologii i Oceny Ryzyka
Lider: dr Magdalena Wasiak
mail: magdalena.wasiak@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3128
Profil badawczy zespołu:
– analiza wyników badań (w tym gromadzonych w Centralnej Bazie Danych CELAB-CBD) odnośnie występowania w Polsce chorób zakaźnych zwierząt oraz skażeń żywności pochodzenia zwierzęcego i pasz,
– ocena ryzyka wybranych chorób zakaźnych zwierząt z zastosowaniem metod statystycznych, systemów informacji geograficznej oraz modelowania matematycznego
– współpraca z innymi komórkami PIWet-PIB w przygotowywaniu raportów z oceny ryzyka, opinii i ekspertyz dla organów administracji publicznej
– współpraca z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w zakresie opracowywania, przesyłania i walidacji danych dot. badań w kierunku afrykańskiego pomoru świń w Polsce
– działalność referencyjna w zakresie gromadzenia i przetwarzania danych dotyczących wyników badań laboratoryjnych

Zespół Laboratorium Wzorcującego
Lider: mgr Beata Szaniawska
mail: beata.prochniak@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3227
Profil działalności zespołu:
– wzorcowania wewnętrzne pipet tłokowych jednokanałowych i wielokanałowych w zakresie od 1 μl do 10000 μl
– wzorcowanie wewnętrzne dozowników w zakresie od 5 μl do 100000 μl
– badania rozkładu temperatury i pomiary stężenia CO2 w laboratoryjnych urządzeniach termostatycznych.

Pracownia Pożywek
Lider: Katarzyna Pilaszek
mail: katarzyna.pilaszek@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3009
Profil działalności zespołu:
– produkcja i kontrola jakości pożywek, płynów i odczynników dla działów naukowych Instytutu. Pożywki i płyny wykonywane są w oparciu o normę PN-EN ISO 11133:2014-07+A2:2020-10 „Mikrobiologia żywności, pasz i wody – przygotowanie, produkcja, przechowywanie i przeprowadzanie badań pożywek.
– produkcja pożywek dla Zakładów Higieny Weterynaryjnej oraz innych laboratoriów zewnętrznych (pożywki służące do izolacji bakterii Brucella, pożywki do oznaczania serologicznego szczepów Salmonella oraz w kierunku badania Paenibacillus spp.).
– produkcja i kontrola wody laboratoryjnej o stopniu czystości II (oporność 10 – 15 MΩcm) i stopniu czystości I (oporność 18,2 MΩcm).
– przygotowywanie szkła laboratoryjnego dla laboratoriów PCL2
– wsparcie merytoryczne dla laboratoriów diagnostycznych w zakresie produkcji i kontroli jakości pożywek mikrobiologicznych