Projekt dotyczący wpływu PFAS na żywność z dofinansowaniem w konkursie OPUS 29

Z przyjemnością informujemy, że projekt pt. „PFAS z kranu na stół: Czy skażona woda zwiększa zanieczyszczenia żywności podczas gotowania”, realizowany w Dziale Badań Chemicznych Żywności i Pasz Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego, otrzymał finansowanie w ramach konkursu OPUS 29 Narodowego Centrum Nauki.

Stanowi to istotne wyróżnienie i potwierdza wysokie standardy badań prowadzonych w naszym Instytucie.

Kwota dofinansowania: 1 562 920 zł
Kierownik projektu: dr hab. inż. Szczepan Mikołajczyk

Realizacja projektu pozwoli na pogłębienie wiedzy dotyczącej wpływu zanieczyszczeń typu PFAS obecnych w wodzie na bezpieczeństwo żywności przygotowywanej w warunkach domowych. Uzyskane wyniki będą istotnym wkładem w ocenę ryzyka narażenia konsumentów na te związki.

Serdecznie gratulujemy uzyskania finansowania i życzymy powodzenia w realizacji badań.