Kierownik projektu: dr Ewelina Kowalczyk

Środki finansowe: 109 795,46 zł

Opis projektu: Proponowane badania mają na celu przeprowadzenie szczegółowych analiz nad alkaloidami chinolizydynowymi w łubinie, koncentrując się na odmianach uprawianych w rolnictwie ekologicznym z różnych regionów Polski. Projekt obejmuje identyfikację i ilościowe określenie zawartości alkaloidów, a także ocenę wpływu obróbki termicznej i ciśnieniowej, jak i procesu kiełkowania na ich zawartość. Celem badań jest zidentyfikowanie odmian łubinu cechujących się najniższą zawartością alkaloidów chonolizydynowych z rzeczywistych upraw ekologicznych oraz określenie procesu przetwarzania umożliwiającego redukcję tych związków w produkcie końcowym, co umożliwi szersze wykorzystanie łubinu w żywieniu zwierząt, zwłaszcza trzody chlewnej i drobiu.

Realizacja projektu ma istotne znaczenie z powodu deficytu białka, zwłaszcza w ekologicznej produkcji zwierzęcej, oraz ogólnej potrzeby ograniczenia stosowania soi w żywieniu zwierząt. Łubin, jako alternatywa dla importowanej soi, charakteryzuje się wysoką zawartością białka w nasionach, co sprawia, że jest cennym surowcem do produkcji pasz i żywności. Badania nad alkaloidami chinolizydynowymi są istotne ze względu na ich potencjalne skutki zdrowotne, głównie toksyczności dla zwierząt i ludzi. W tym kontekście, istnieje potrzeba określenia zawartości tych związków, zwłaszcza w materiale przeznaczonym do produkcji pasz, pochodzącym z rzeczywistych upraw.

Badania będą realizowane poprzez analizy nasion łubinu z produkcji ekologicznej w Polsce pod kątem oznaczania alkaloidów chinolizydynowych z zastosowaniem techniki chromatografii cieczowej z tandemową spektometrią mas. Ponadto, planuje się wyznaczenie optymalnych metod obróbki nasion, mających na celu obniżenie zawartości alkaloidów w końcowym produkcie. Alternatywne metody, takie jak manipulacje temperaturą, ciśnieniem i czasem obróbki, a także kiełkowanie będą oceniane pod kątem ich skuteczności na zmniejszenie zawartości metabolitów oraz wpływu na zawartość białka. Uzyskane wyniki przełożą się na:

1) Możliwość weryfikacji nasion pod kątem zawartości alkaloidów chinolizydynowych w prowadzonych ekologicznych uprawach łubinu.

2) Możliwość obniżenia zawartości alkaloidów poprzez zastosowanie odpowiedniej obróbki nasion.

3) Możliwość szerszego wykorzystania surowca pochodzącego z upraw ekologicznych z przeznaczeniem na cele paszowe i spożywcze.