Kierownik: prof. dr hab. Piotr Jedziniak
mail: piotr.jedziniak@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3465

Z-ca Kierownika: dr Małgorzata Warenik-Bany
mail: malgorzata.warenik@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3420

Sekretariat
mail: dbc@piwet.pulawy.pl
Tel: 81 889 3352

Profil badawczy Działu:
– prowadzenie badań urzędowych żywności i pasz w zakresie oznaczania pierwiastków i związków chemiczny m.in.: hormonów, tyreostatyków, beta-agonistów, leków niedozwolonych i weterynaryjnych, neuroleptyków, pestycydów, pierwiastków toksycznych, mikotoksyn, barwników, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, dioksyn i PCB, substancji perfluoroalkilowych, bromowanych uniepalniaczy, N-nitrozoamin, skażeń promieniotwórczych, markerów GTH, wapna nawozowego oraz toksyn roślinnych
– Krajowe Laboratorium Referencyjne w zakresie pozostałości chemicznych, trwałych zanieczyszczeń organicznych oraz skażeń promieniotwórczych żywności pochodzenia zwierzęcego i pasz (zgodnie z aktualnym rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi)
– szacowanie ryzyka związanego z pozostałościami chemicznymi, trwałymi zanieczyszczeniami organicznymi i skażeniami promieniotwórczymi w żywności pochodzenia zwierzęcego i w paszach
– prowadzenie badań w zakresie farmakologii i toksykologii weterynaryjnej oraz toksykologii środowiskowej
– rozwój metod oznaczania ksenobiotyków w próbkach biologicznych i środowiskowych
– badania diagnostyczne, monitoringowe, potwierdzające i odwoławcze pozostałości chemicznych, trwałych zanieczyszczeń organicznych, skażeń promieniotwórczych oraz toksyn roślinnych w żywności pochodzenia zwierzęcego, paszach i środowisku
– diagnostyka zatruć zwierząt
– badania przedrejestracyjne dodatków paszowych, opiniowanie aktów prawnych i innych dokumentów w zakresie urzędowej kontroli środków żywienia zwierząt
– badania naukowe w zakresie pozostałości chemicznych w żywności pochodzenia zwierzęcego i w paszach
– badania naukowe w zakresie trwałych zanieczyszczeń organicznych w żywności pochodzenia zwierzęcego, paszach i elementach środowiska bytowania zwierząt
– badania naukowe w zakresie toksykologii leków weterynaryjnych i zanieczyszczeń środowiskowych
– badania naukowe w zakresie oceny narażenia konsumentów na ksenobiotyki w żywności pochodzenia zwierzęcego
– opracowywanie i walidacja procedur analitycznych z wykorzystaniem technik chromatograficznych i metod spektrometrii mas

Zespoły badawcze


Zespół Badawczy Barwników i Nitroimidazoli
Lider: prof. dr hab. Kamila Mitrowska
mail: kamila.mitrowska@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3142
Profil badawczy zespołu:
– opracowywanie nowych metod analitycznych oraz pogłębianie wiedzy o tym, jak barwniki i nitroimidazole zachowują się w organizmach zwierzęcych, ich produktach i środowisku
– usługi i badania w zakresie oznaczania barwników farmakologicznie czynnych i nitroimidazoli w próbkach biologicznych i środowiskowych, przy użyciu akredytowanych procedur badawczych LC-MS/MS
– zapewnienie pomocy naukowej i technicznej właściwym organom w realizacji krajowych planów kontroli dotyczących pozostałości barwników i nitroimidazoli w żywności pochodzenia zwierzęcego
– przeprowadzanie oceny ryzyka dla zdrowia człowieka oraz ryzyka środowiskowego wynikającego z narażenia na barwniki farmakologicznie czynne i nitroimidazole

Zespół Badawczy Diagnostyki Toksykologicznej
Lider: dr Bartosz Sell
mail: bartosz.sell@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3295
Profil badawczy zespołu:
– identyfikacja i analiza substancji toksycznych w organizmach zwierząt oraz w ich środowisku
– ocena wpływu toksyn na zdrowie zwierząt
– diagnostyka zatruć zwierząt
– opracowanie metod wykrywania ksenobiotyków
– badania wspierające działania prewencyjne
– monitorowanie zagrożeń toksykologicznych w weterynarii

Zespół Badawczy Hormonów
Lider: dr Iwona Matraszek-Żukowska
mail: iwona.matraszek@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3192
Profil badawczy zespołu:
– prowadzenie, nadzór i koordynacja urzędowych badań kontrolnych w ramach Krajowych Planów Kontroli pozostałości, dotyczących oznaczania hormonów i tyreostatyków w moczu, tkance mięśniowej, tkance tłuszczowej, wodzie dla zwierząt, sierści i surowicy
– oznaczania hormonów i tyreostatyków w materiale biologicznym
– udział i organizacja w badaniach biegłości w zakresie oznaczania hormonów i tyreostatyków

Zespół Badawczy Leków Niedozwolonych
Lider: dr hab. Tomasz Śniegocki, prof. instytutu
mail: sniego@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3144
Profil badawczy zespołu:
– wykrywanie pozostałości substancji farmakologicznie czynnych w żywności, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów
– opracowywanie i wdrażanie nowoczesnych metod analitycznych w celu monitorowania i kontroli bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
– wspieranie systemów nadzoru oraz zapewnianie wysokiej jakości zdrowotnej produktów spożywczych poprzez prowadzone badania

Zespół Badawczy Leków Przeciwpasożytniczych i Przeciwzapalnych
Lider: mgr Konrad Pietruk
mail: konrad.pietruk@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3143
Profil badawczy zespołu:
– analiza żywności pochodzenia zwierzęcego w kierunku pozostałości leków przeciwposożytniczych i przeciwzapalnych (leki z grupy awermektyn, benzoimidazoli, niesteroidowych leków przeciwzapalnych, glukokortykosteroidów, kokcydiostatyków)
– analiza pasz w kierunku oznaczania zawartości oraz zanieczyszczeń kokcydiostatykami i antybiotykami
– opracowywanie i walidacja procedur analitycznych z wykorzystaniem technik chromatograficznych i metod spektrometrii mas

Zespół Badawczy Metod Wieloskładnikowych
Lider: dr Tomasz Błądek
mail: tomasz.bladek@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3007
Profil badawczy zespołu:
– wykrywanie szerokiego spektrum pozostałości leków przeciwwirusowych oraz leków weterynaryjnych w żywności pochodzenia zwierzęcego
– opracowywanie innowacyjnych, wieloskładnikowych metod analitycznych z wykorzystaniem chromatografii cieczowej połączonej ze spektrometrią mas

Zespół Badawczy Mikotoksyn
Lider: prof. dr hab. Piotr Jedziniak
mail: piotr.jedziniak@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3657
Profil badawczy zespołu:
– wykrywanie szerokiego panelu mikotoksyn w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz paszach techniką LC-MS/MS
– uczestnictwo w opracowaniu urzędowych planów kontroli żywności i pasz
– wsparcie metodyczne dla laboratoriów Inspekcji Weterynaryjnej, w tym poprzez organizację badań biegłości i szkoleń
– badania nad rozwojem fizykochemicznych i biologicznych metod rozkładu, wiązania i biotransformacji mikotoksyn w paszach oraz próbkach środowiskowych
– analizy żywności i pasz pod kątem występowania w nich mikotoksyn

Zespół Badawczy Nitrozoamin
Lider: dr Sebastian Maszewski
mail: sebastian.maszewski@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3332
Profil badawczy zespołu:
– analiza żywności pod kątem występowania lotnych N-nitrozoamin w oparciu o akredytowane procedury badawcze dla NDMA i NDEA
– stosowanie zaawansowanych technik badawczych m.in. metody kapilarnej chromatografii gazowej z detektorem energii termicznej (GC-TEA)
– współpracujemy z Unijnym Laboratorium Referencyjnym ds. metali i związków azotowych (EURL-MN)

Zespół Badawczy Pestycydów
Lider: dr Tomasz Kiljanek
mail: tomasz.kiljanek@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3146

Zespół Badawczy Pierwiastków
Lider: dr inż. Agnieszka Nawrocka
mail: agnieszka.nawrocka@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3428
Profil badawczy zespołu:
– koordynacja i realizacja badań monitoringowych zgodnie z aktualnym prawodawstwem Unii Europejskiej
– oznaczania całkowitej zawartości pierwiastków chemicznych
– analiza specjacyjna pierwiastków toksycznych
– w badaniach stosowane są nowoczesne techniki instrumentalne, takich jak GF-AAS, HG-AAS, DMA, ICP-MS, HPLC-ICP-MS

Zespół Badawczy Skażeń Promieniotwórczych
Lider: mgr Magdalena Gembal
mail: magdalena.gembal@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3150
Profil badawczy zespołu:
– identyfikowanie i ilościowe oznaczanie radioizotopów, w szczególności cez-137, cez-134 i strontu-90 z zastosowaniem metod promieniowania gamma oraz ciekłej scyntylacji
– prowadzenie systematycznych badań kontrolnych skażeń promieniotwórczych żywności pochodzenia zwierzęcego
– ocena sytuacji radiologicznej w kraju na podstawie przeprowadzonych badań

Zespół Badawczy Leków Przeciwbakteryjnych
Lider: dr hab. Anna Gajda, prof. instytutu
mail: anna.gajda@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3240
Profil badawczy zespołu:
– oznaczanie pozostałości antybiotyków i chemioterapeutyków (penicyliny, cefalosporyny, sulfonamidy, makrolidy, fluorochinolony, pleuromutyliny, diaminopirymidyny, aminoglikozydy, tetracykliny, linkzamidy, polipeptydy, dapson) w żywności i produktach pochodzenia zwierzęcego (mięśnie i produkty mięsne, mleko i produkty mleczne, jaja, miód) oraz w wodzie – metody akredytowane
– oznaczania stężeń leków przeciwbakteryjnych w materiale biologicznym i w próbkach środowiskowych (płyn ustny, szczecina, odchody zwierzęce, gleba) – metody nieakredytowane
– badania wykonywane z zastosowaniem techniki chromatografii cieczowej ze spektrometrią mas (LC-MS/MS)
– współpraca z laboratoriami referencyjnymi UE oraz laboratoriami ZHW w zakresie analizy leków przeciwbakteryjnych
– organizacja badań biegłości w zakresie oznaczeń leków przeciwbakteryjnych

Zespół Badawczy Toksyn Roślinnych
Lider: dr Ewelina Kowalczyk
mail: ewelina.kowalczyk@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 3117
Profil badawczy zespołu:
– oznaczanie toksyn roślinnych w paszach oraz żywności pochodzenia zwierzęcego
– identyfikacja i oznaczanie szeregu naturalnych toksyn takich jak: alkaloidy pirolizydynowe, tropanowe, chinolizydynowe, glikozydy cyjanogenne (kwas cyjanowodorowy), kannabinoidy, a także alkaloidy sporyszu
– rozwój, optymalizacja i walidacja metod analitycznych opartych głównie na technikach chromatografii cieczowej ze spektrometrią mas (LC-MS/MS)

Zespół Badawczy TZO Chlorowanych i Bromowanych
Lider: dr inż. Marek Pajurek
mail: marek.pajurek@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 33 60
Profil badawczy zespołu:
– oznaczanie stężeń: dioksyny (PCDD), polichlorowanych dibenzofuranów (PCDF), polichlorowanych bifenyli (PCB), bromowane uniepalniacze (BFR) w zakresie polibromowanych difenyloeterów (PBDE) w żywności i paszach w oparciu o akredytowane procedury badawcze
– interpretacja wyników zgodnie z aktualnym prawodawstwem UE
– analizy matryc biologicznych i środowiskowych (np. krew, tkanki zwierzęce, gleby itp.) metodami nieakredytowanymi
– badania wykonywane z zastosowaniem zaawansowanych technik badawczych, w tym metody rozcieńczeń izotopowych (IDMS) wraz z wysokorozdzielczą chromatografią gazową sprzężoną z wysokorozdzielczą spektrometrią mas (HRGC-HRMS)

Zespół Badawczy TZO Fluorowanych
Lider: dr hab. inż. Szczepan Mikołajczyk
mail: szczepan.mikolajczyk@piwet.pulawy.pl
Tel: 81 889 3360
Profil badawczy zespołu:
– oznaczanie stężeń PFAS w żywności i paszach metodami akredytowanymi
– interpretacja uzyskanych wyników zgodnie z aktualnym prawodawstwem UE
– oznaczanie stężeń PFAS w matrycach biologicznych i środowiskowych (np. krew, tkanki zwierzęce, woda, gleba) metodami nieakredytowanym
– badania wykonywane z zastosowaniem metody rozcieńczeń izotopowych i techniki LC-MS/MS

Zespół Inżynierii Genetycznej
Lider: dr Małgorzata Warenik-Bany
mail: malgorzata.warenik@piwet.pulawy.pl
tel: 81 889 34 20
Profil badawczy zespołu:
– badania materiału biologicznego pochodzenia zwierzęcego i roślinnego przy użyciu technik biologii molekularnej
– monitorowanie bezpieczeństwa żywności i pasz, ze szczególnym uwzględnieniem substancji toksycznych i zanieczyszczeń chemicznych (m.in. dioksyn, dl-PCB)
– wykrywanie oraz ilościowe oznaczanie Trwałych Zanieczyszczeń Organicznych (ang. Persistent Organic Pollutants – POPs), w tym dioksyn i dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli (PCB) z wykorzystaniem genetycznie zmodyfikowanych linii komórkowych
– rozwój oraz wdrażanie nowoczesnych metod molekularnych do zastosowań diagnostycznych i kontrolnych
– badania toksyczności nowo pojawiających się w łańcuchu żywnościowym ksenobiotyków