Aktualności - szczegóły

Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027

Tytuł projektu: Wzmocnienie potencjału Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w zakresie komercjalizacji badań w obszarze bezpieczeństwa żywności, pasz i środowiska dla podmiotów gospodarczych


Numer projektu: FELU.01.01-IZ.00-0006/24-001

Nazwa działania i priorytetu: Działanie 1.1 Regionalna infrastruktura badawczo-rozwojowa (typ projektu 1, 2), Priorytet I Badania naukowe i innowacje programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027

Okres realizacji: 01.04.2025– 31.12.2026

Wartość projektu (całkowity koszt projektu): 10 809 790,00 PLN

Wysokość wkładu Funduszy Europejskich: 7 470 180,08 PLN

Kierownik projektu:  dr Małgorzata Warenik-Bany


Zadania, działania, które będą realizowane w projekcie: W ramach projektu planowany jest zakup infrastruktury badawczej, niezbędnej do opracowania rozwiązań analitycznych i diagnostycznych w zakresie badań mikrobiologicznych, wirusologicznych i chemicznych wykorzystywanych do kontroli bezpieczeństwa surowców roślinnych, materiałów paszowych, pasz, żywności i środowiska. Zadanie to będzie realizowane poprzez:

1.      Zakup specjalistycznej infrastruktury badawczej:

·         Systemu przyspieszonej ekstrakcji rozpuszczalnikami

·         Wyparek laboratoryjnych

·         Systemu automatycznego przygotowania próbek do analizy instrumentalnej

·         Koncentratora blokowego

·         Zautomatyzowanego system do przygotowywania próbek

·         Aparatury do automatycznej ekstrakcji DNA

·         Wyposażenia do przygotowywania próbek pasz (młynek kriogenizny)

·         Chromatografu cieczowego połączonego z wysokorozdzielczym spektrometrem mas czasu przelotu (LC-HRMS, QToF)

·         Wieloparametrowego aparatu do jednoczesnego wykrywania wielu grup antybiotyków i innych substancji przeciwbakteryjnych w żywności zwierzęcego pochodzenia opraty o technologię biochip chemiluminescencji imunologicznej

·         Wieloparametrowego aparatu do wykrywania pozostałości substancji przeciwbakteryjnych w żywności zwierzęcego pochodzenia oparty o metodę immunoenzymatyczną, zapewniając identyfikację grup antybiotyków w pojedynczej analizie

·         Aparatu do real-time PCR (3 szt.)

·         Wirówki

·         Sekwenatora

·         Komory laminarnej

·         Chłodziarek/zamrażarek

2.       Zakup usług szkoleniowych

3.      Promocji projektu i zarządzania projektem

Cele projektu:

Cel główny: Wdrożenie innowacyjnych metod analitycznych i testów diagnostycznych do celów kontroli bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego.

Cele szczegółowe:

·         Opracowanie i wdrożenie metod badawczych w odpowiedzi na wyzwania związane z produkcją bezpiecznej żywności o wysokich walorach jakościowych uwzględniając również kwestie środowiskowe i możliwości wykorzystania surowców oraz odpadów rolnych na cele nieżywnościowe.

·         Wzrost produktywności polskiej gospodarki, opartej na wzroście znaczenia badań i innowacji w strukturze gospodarczej kraju i wykorzystanie zaawansowanych technologii usług dla podmiotów gospodarczych w obszarze o strategicznym znaczeniu dla regionu.

 

Efekty, rezultaty projektu: Realizacja wnioskowanego projektu przyczyni się do skuteczniejszego rozpoznania zagrożeń chemicznych, mikrobiologicznych i wirusologicznych, wpływających na bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego i minimalizacji negatywnego oddziaływania tych zagrożeń na zdrowie publiczne oraz wsparcie dla podmiotów gospodarczych poszukujących ośrodków naukowych, które będą w stanie sprostać ich oczekiwaniom i w szybkim tempie zareagować na potrzeby rynku związane ze zgłaszanymi obszarami badawczymi z sektora produkcji rolnej i przetwórstwa rolno-spożywczego.

Grupy docelowe:

Interesariusze główni: PIWet-PIB oraz klienci PIWet-PIB  zlecający wykonanie badań i realizujący wspólne projekty.

 

Powrót