Napromienianie żywności wywołuje wiele kontrowersji i obaw. Wiażą się one jednak z powszechnym lękiem przed wszystkim, co zwiazane jest z promieniotwórczością oraz brakiem dostępu do rzetelnych informacji dotyczących tej metody utrwalania produktów spożywczych. |
Dlaczego żywność jest napromieniana? |
|
Czy żywność napromieniona ma wciąż wartość odżywczą? |
|
Czy napromienianie czyni żywność radiaktywną? |
|
Czy napromienianie niszczy wszystkie bakterie, czyniąc produkt sterylnym? |
|
Czy napromienianie powoduje zmiany chemiczne w żywności i czy pod jego wpływem wytwarzane są substancje unikatowe dla tego procesu? |
|
Czy spożywanie napromienionej żywności niesie ze sobą zagrożenie dla zdrowia? |
|
Czy wzrasta ryzyko ekspozycji na radiację w przypadku zamieszkiwania w pobliżu zakładów napromieniowujących żywność? |
|
Do jakich innych celów wykorzystywane jest napromienianie? |
|
Czy napromieniona żywność jest dostępna w handlu? |
|
Jak można rozpoznać napromienioną żywność, która jest w sprzedaży? |
|
Szeroka edukacja, ustalone w zakładach napromieniania rygory procesu technologicznego oraz upowszechnienie wiarygodnych metod identyfikacji utrwalonych radiacyjnie artykułów spożywczych mogą sprawić, że ludzie nie będą stawiać znaku równości między żywnością radioaktywną i konserwowaną promieniowaniem jonizującym. |