Poniższy podział
nie obejmuje wszystkich metod identyfikacji napromienionej żywności,
zawiera jednak te najbardziej uznane i zbadane oraz stosowane w
rutynowej anlizie żywności utrwalonej radiacyjnie. Jest on
adaptacją podziałów zamieszczonych w niżej wymienionych publikacjach:
- G. A. Schreiber, N. Helle, K. W. Bögl:
Detection of irradiated food – methods and routine
applications (International Journal of Radiation Biology,
1993, 63,
1, 105–130)
- W. Stachowicz:
Identyfikacja żywności utrwalonej radiacyjnie (Roczniki PZH,
1995, 46, 4, 329–339)
- D. L. Haire, G. Chen, E. G. Janzen,
L. Fraser, J. A. Lynch: Identification of irradiated
foodstuffs: a review of the recent literature (Food
Research International, 1997, 30, 3/4, 249–264)
- H. Delincée: Detection of
food treated with ionizing radiation (Trends in Food
Science & Technology, 1998, 9,
73–82).
|