![]() |
Schemat przedstawiający zakład napromieniania produktów spożywczych, gdzie jako źródło promieniowania jonizującego wykorzystywane są radionuklidy. |
Dawki stosowane do napromieniania żywności
Cel | Dawka | Produkty |
Raduryzacja (dawki niskie do 1 kGy) |
Zahamowanie kiełkowania | 0,015 – 0,05 |
ziemniaki cebula czosnek |
Niszczenie owadów i pasożytów | 0,15 – 0,50 |
ziarno świeże i suszone owoce suszone ryby i mięso świeża wieprzowina |
Spowolnienie dojrzewania | 0,50 – 1,0 |
świeże owoce i warzywa |
Radycydacja (dawki średnie od 1 do 10 kGy) |
Przedłużenie okresu przydatności do spożycia | 1,5 – 3,0 |
świeże ryby truskawki |
Niszczenie drobnoustrojów | 2,0 – 5,0 |
świeże i mrożone owoce morza surowe i mrożone mięso surowy i mrożony drób |
Poprawa właściwości technologicznych | 2,0 – 7,0 |
winogrona (większy uzysk soku) |
Radapertyzacja (dawki wysokie od 10 do 50 kGy) |
Sterylizacja (w połączeniu z wysoką temperaturą) | 30 – 50 |
mięso i drób owoce morza przyprawy żywność dla szpitali i wojska posiłki dla astronautów |
Odkażanie dodatków do żywności | 10 – 50 |
przyprawy |